top of page
Search

Syntyvyys puhuttaa

Updated: Feb 26

Kolumni Keski-Uusimaa lehti






Suomessa keskustellaan nyt syntyvyydestä. Alhainen syntyvyys huolettaa päättäjiä ja myös Keski-uusimaalaisia, että järvenpääläisiä veronmaksajia. Huolenaiheeksi on syystäkin nostettu ikääntyvän kansakunnan dilemma. Kuka maksaa eläkkeemme tulevaisuudessa? Ratkaisuksi on nostettu syntyvyys.


On syytä kysyä, onko syntyvyyden lisääminen eläkemaksujen turvaamiseksi ja siitä nyt käytävä keskustelu oikeilla raiteilla? Jos lähtökohtaisesti nähdään perheen perustaminen ja lasten hankkiminen eläkkeiden turvaamisena, eikö tämä tarkoita pienen syntyvän piltin kohdalla tulevaa koko elämän mittaista orjuutta?


Tuskin kukaan haluaa sanoa lapselleen tämän varttuessa, että sinulla on tärkeä tehtävä, eläkkeiden turvaaminen. Syntyvyyden lisäämiseksi pitäisi löytää muita keinoja, kuin kytkentä eläkejärjestelmän takaamiseen. Toki on selvää, että omat lapset ja lapsenlapset, eli työssäkäyvät sukupolvet turvaavat omana aikanaan maksuillaan eläkkeellä olevien sukupolvien eläkkeitä. Työeläkkeet rahoitetaan Suomessa pääsääntöisesti työntekijöiden ja työnantajien maksuilla. On syytä pitää huoli siitä, että lakisääteiset työeläkkeet pysyvät indeksin ansiosta sellaisella tasolla, että eläkkeet eivät jää jälkeen kustannuskehityksessä.

Eläkerahastoissa on varallisuutta. Näiden tuotoista osa tulisi rahastoida turvaamaan tulevia eläkemaksuja.


Jotta syntyvyys lisääntyisi tulisi kiinnittää huomiota perheiden hyvinvointiin. Asenneilmapiiri ei ole maassamme vakiintuneiden ihmissuhteiden ja perheen perustamisen puolella. On trendikästä elää hedonistisesti, nauttia, matkustella ja keskittyä itseensä. Tämä suotakoon niille, jotka näin haluavat elää, mutta se viesti mitä suollamme esimerkiksi median välityksellä kansakunnan aivoihin on varsin ratkaiseva. Ydinperheen ylläpito ei näytä olevan trendikästä. Lapsi nähdään usein esteenä kaikelle kivalle. Kiinassa harjoitettiin pitkään yhden lapsen politiikkaa. Jäljet näkyvät. On lukuisa määrä miehiä, vailla puolisoa ja valtava määrä ihmisiä vailla tätejä, serkkuja ja muuta sukua. Unkari on helpottanut huomattavasti lasten synnyttäneiden äitien verotusta. Jälki näyttää tältä osin hyvältä.


Perheiden verotuksen keventäminen olisi yksi tapa huojentaa lapsia hankkivien elämää. Tärkeää olisi huolehtia myös yksinhuoltajien toimeentulon turvaamisesta.


Parisuhteiden hoitamiseen tulisi yhteiskunnassamme kiinnittää enemmän huomiota ja tarjota tukea. Avioliitto ja parisuhde voi olla ”paratiisin esimakua”, tai todellinen helvetti. Kenenkään ei tule suvaita väkivaltaa, olipa se fyysistä tai henkistä.

Monet parit kamppailevat lapsettomuuden kanssa. Adoptiolainsäädäntöön on saatava muutos. Tällä hetkellä prosessi on kallis ja todella byrokraattinen. Vastoin tahtoaan raskaaksi tullutta naista pitäisi tukea kaikin tavoin raskauden aikana, jotta hän voisi niin tahtoessaan luovuttaa lapsen adoptoitavaksi, ilman raskauden keskeyttämistä tämä olisi yksi tapa hoitaa väestönkasvua. Menneinä vuosikymmeninä sodanjälkeisenä aikana perheet kasvoivat köyhyydestä huolimatta. Köyhyys ei ole ihailtavaa, mutta jotakin voisimme asenne puolella oppia menneiden sukupolvien tavasta suhtautua perheeseen ja lapsiin. Lasten saanti nähtiin lahjana.


Markku Tenhunen,


Järvenpään kaupunginvaltuutettu (kd.), kaupunkikehityslautakunnan jäsen, Keusoten sosiaali- ja terveydenhuollon jaoston jäsen

 
 

EHDOKAS

Markku Tenhunen

  • Youtube
  • Facebook
  • X
  • Instagram

© 2025 . Sivuston tehnyt Luova

bottom of page